Gröna omställning i Kina

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen
30 januari 2019

När jag var i Kina nu över jul och nyår märktes det tydligt att det har skett en hel del förändringar på kort tid inom miljöområdet i min lilla hemförort. Blev helförvånad över att lokalbussarna numera är eldrivna och alla taxibilar går på naturgas. Vad som för turister ser ut som dekorationer på murar, är i själva verket väggtidningar med instruktioner om hur man ska sopsortera eller på annat sätt bidra till en bättre miljö. Det ser i alla fall trevligare ut än väggtidningarna som fanns under kulturrevolutionen.

Internationalisering är på ropet även ute i småorter som Xigou. Man har börjat ropa ut busshållplatserna på engelska, dock kan man ju fundera om det hjälper eventuella turister att höra ”next stop is 山丹街”. Det har blivit vanligt med skyltar på engelska både i affärer och ute på gatan.  Ibland kan det dock bli lite tokigt när man Google-översätter, jag såg en skylt som pekade på en handikapptoalett där man skrivit ”for damaged man”.

Numera ser man många lyxbilar som BMW och Audi på gatorna, Det är tydligt att många har fått det bättre, vilket gör att man fått ökad efterfråga kvalitetsvaror. I shoppingcentra är det fullt med affärer som säljer lyxartiklar typ Rolex och Gucci till höga priser. Klädpriserna är betydligt högre än här i Sverige, det är vanligare att folk använder Iphone istället för Huawei och det är lättare att hitta mobilskal till Iphone än Huawei.

Man börjar naturligtvis också kräva kvalitet när det gäller livsmedel, men tilltron till vad som säljs i affärerna är så dålig att många t.ex. kör med hembränt istället för köpbrännvin, då vet man ju vad man dricker. Det bör finnas affärsmöjligheter för export av livsmedel till Kina, eftersom produkter från västvärlden har bra rykte. Jag blev helpaff när jag köpte drickyoghurt och det stod på förpackningen (på kinesiska) att det var svensk miljövänlig förpackning, detta visar ju på Sveriges goda rykte.

Kul att se att man försöker tillgodose barnens behov av att leka utomhus. Man hade gjort i ordning en pulkabacke genom att gräva styrfåror i en kulle (så att man inte skulle krocka)och sedan använda en snökanon i flera dagar. Barnen åkte i uppblåsta ”badringar” och hade jättekul. Det var tydligt att detta var något nytt, föräldrarna som stod nedanför backen glömde ibland att gå undan, så det såg ibland ut som bowling med mänskliga käglor.

Nu vill jag önska er alla ett Gott Nytt Grisens år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...