En lösam investering

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen
29 maj 2019

Tänk, vi är inne i den bästa tiden på året, en hoppets tid när vi har hela den långa och ljusa sommaren framför oss. Visst är det underbart att gå ut i naturen och njuta av den skira försommargrönskan, känna doften av nyutsprungna löv och lyssna till koltrastens flöjtkonsert. Att kunna gå ut på det viset är ju en verklig lyx. För mig som är uppväxt i en ökenstad utan skog med smutsig industri så är sådana promenader som att gå in i ett magiskt tempel, speciellt i det mjuka morgon och kvällsljuset, man blir smått religiös. Faktum är att dessa skogspromenader blivit ett behov för mig, jag blir glad och är pigg hela dagen och full av energi efter morgonpromenaden. Likadant är det att få påta i trädgården, (även att rensa ogräs), det gör att man tömmer hjärnan på vardagens alla små bekymmer och får balans i själen, det är väl våra bondegener som kommer fram. När jag berättar för mina bekanta i Kina om vad jag gör på dagarna, så blir de avundsjuka och längtar efter en sådan lyxtillvaro.

Forskning har visat att vi människor har ett stort behov av att vistas ute i naturen, halten stresshormoner minskar och vår förmåga till kreativt tänkande ökar kraftigt bara av en liten promenad i en park. På liknande sätt har man funnit hur viktigt det är med ljuset. I senaste numret av ”Ny Teknik” beskrevs hur man genom att ha stora fönster som släpper in mycket dagsljus har kunnat visa att de anställdas effektivitet och prestationsförmåga ökade rejält. Om man tänker efter så borde det vara logiskt att vi människor fungerar på detta sätt, vi är ju också en del av naturen och genetiskt anpassade för att vara ute i skogen i dagsljuset.

Enligt urgammal kinesisk filosofi är nödvändigt att vara i samklang med naturen för att leva och må bra. Man talar om en universell livskraft som brukar kallas ”chi” som är nödvändig för ett harmoniskt liv. Mitt favoritsätt att ladda upp med ”chi” är att gå barfota i gräset (åtminstone medan det är snöfritt). Det känns i alla fall som man laddas med livskraft när man gör så nu på våren.

Det är ju verkligen en stor fördel med att vara enskild företagare, man kan underhandla med sig själv och bevilja sig själv dagliga skogspromenader som personalvård. En hållbar och lönsam investering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...