Nu vet Kina vad Väse kan erbjuda

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen
18 september 2019

I somras fick jag ett uppdrag där jag såg hur lite som behövs ibland för att göra någon glad och nöjd. En resebyrå i Kina kontaktade mig och undrade om jag kunde anordna någon aktivitet med anslutning till skogen för en kinesisk skolklass på ca 50 elever i åldern 13-14 år. Hjälp tänkte jag, skog har vi ju gott om här, men hur fångar man intresset hos så många barn i den åldern. Då mindes jag hur det var när jag kom hit och hur främmande och exotiskt allt var jämfört med det jag var van vid. Det borde gå att intressera barnen för vår natur, eftersom det är så olikt deras vanliga tillvaro.

När det gällde ett bra ställe så kom jag att tänka på Vilda Parken i Väse. Där finns ju såväl fina skateboardbanor och klätterställningar som en trevlig natur att utforska. Jag kontaktade eldsjälen Jan Ståhl i Väse och han till och med ordnade så att blomsterlådorna på vägen upp mot parken flyttades undan så att bussen kunde köra ända upp. När barnen kom hit till Värmland var det en av de varmaste dagarna i somras, det var nästan så man tyckte synd om barnen som fick lov att sitta i bussen istället för att hoppa i sjön.

Vi började med att berätta lite om Sveriges natur och hur vi använder den på olika sätt. Sedan fick barnen gå på upptäcktsfärd och se vad de kunde hitta. Några problem med att intressera barnen var det verkligen inte, snarare tvärt om, frågorna haglade tätt. De blev helt saliga när de kunde plocka och äta blåbär och hallon så här mitt ute i skogen. De var också mycket intresserade av de olika svampar som hittades, svamp räknas ju som en delikatess i Kina, speciellt vild svamp.

Det som är vardagligt och självklart för oss är ju ofta exotiskt och spännande för människor från andra delar av världen. Att det kom en hel skolklass med barn beror på en ny trend i Kina. Många föräldrar vill numera att deras barn ska få se andra delar av världen och träffa barn från andra länder. I det sammanhanget har vi ju en hel del att erbjuda här i Värmland. Bara en sådan sak som att få bada i en sjö, meta lite abborre och plocka och äta bär och svamp i skogen torde vara ett minne för livet för stadsbarn från Kina.

Dagen efter besöket gjorde de ett stort reportage på Wechat (Kinas motsvarighet till Facebook) där de beskrev hur de fått uppleva ”noll avstånd till naturen” (kinesiskt uttryck) i Väse. Så nu vet någon miljon människor i trakten av Tianjin vad Väse kan erbjuda. Förresten, enligt senaste statistik har bara 130 miljoner kineser varit utomlands under 2017, alltså knappt 10% av befolkningen, så det finns marknad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...