Kina lär av Värmland

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen
13 november 2019

Nyligen hade vi en mycket intressant delegation från Shandong-provinsen i Kina på besök i Karlstad. Delegationen bestod av både myndigheter och företag som söker möjligheter till samarbete med värmländska företag.

Mia Marklund från Karlstad kommun hälsade dem varmt välkomna, Marcus Elmer från Business Värmland berättade om hur skogsindustrin ser ut i Sverige och Värmland.

Samtidigt presenterade han intressanta investeringsobjekt och startups här i Värmland. Kineserna var imponerade av hur effektivt och innovativt vi arbetar med att utveckla värdekedjan och produkter från skogen.

Riskhantering

Thomas Olsson från Current Consulting Group presenterade deras verksamhet som hjälper kinesiska och svenska företag med riskhantering och att skapa trygghet. De har kontor i Hongkong, Shenzhen och Shanghai, där värmlänningar och kineser arbetar sida vid sida. De arbetar dagligen med att hjälpa västerländska företag med riskhantering, kvalitetssäkring och varumärkesskydd.

Efter mötet diskuterade vi direkt konkreta tänkbara samarbetsprojekt via Wechat (Kinas motsvarighet till Facebook). Ett företag inom tillverkningsindustrin som idag samarbetar med Volvo söker nu nya samarbetspartners, andra företag är intresserade av nordisk design, utbildning, skogsindustri och biomedicin.

Kina har hög ambition och utvecklingen går med ljusets hastighet. Det har skett snabba förändringar både tekniskt och när det gäller regler och förordningar.

Viktig information

Genom digitalisering blir det enklare och nu är det faktiskt möjligt att få fram viktig information om bolag, såsom årsredovisningar, betalningsanmärkningar med mera. De kopplar upp hela städer med AI och en stor del av alla led-armaturer kommer från Kina.

Nu satsar Kina på att befrämja innovativt tänkande. Kinesiska delegationer kommer till Värmland för att se hur Sverige jobbar med innovationsprocess och letar efter samarbetspartners. Det kan ju vara ett sätt för värmländska företag att komma in på världens största marknad. Vi har en fantastisk kreativitet och framåtanda i Värmland, något som tillsammans med våra kinesiska vänner kan ge tillväxt och möjlighet att sprida Värmlands soliga attityd till affärer runt om i världen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...