Här ska skyddsmask vara på

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen 13 maj 2020

Så har en ovanlig Valborgsmässoafton firats i gemenskap på vår gata. Några grannar tog initiativet att vi gemensamt släpade ut grillarna till vändplatsen så att vi kunde grilla korv och sjunga vårsånger tillsammans. Vårtal måste man ju ha enligt traditionen. Varje hushåll fick skriva några meningar om våren som sedan sattes ihop till ett riktigt fint vårtal med många varma ord och kloka tankar. En riktigt trevlig afton med extra värme i dessa ovanliga tider. På tal om vårsånger, visst är det underbart att se den skira vårgrönskan i solljus och lyssna på koltrastens flöjttoner så här under vårkvällarna. Lika säkert som våren kommer, så kommer saker och ting sakta men säkert återgå till det normala.

I Kina har man nu väldigt försiktigt börjat lätta på restriktionerna. Grundskolor har öppnat, men barnen börjar och slutar vid olika tidpunkt för att undvika trängsel. De måste kolla tempen och rapportera in till läraren varje morgon innan de går till skolan och de måste ha skyddsmask på hela dagen.

Vissa turistattraktioner har också öppnats, samtidigt har man infört ett biljettsystem som gör att det bara får finnas ett begränsat antal besökare åt gången vid sevärdheten. En kines i Beijing kommenterade då ”nu får man i alla fall se kinesiska muren i stället för bara folk”.

Många kinesiska företag har pressats extremt hårt ekonomiskt, dels av kinesiska restriktionerna i början av året och nu av restriktionerna i många andra länder. Det finns dock ett fåtal branscher och företag som gynnats och lyckats vända om till inhemska marknaden. En tillverkare av bilkomponenter berättade att deras företag förlorat 30% av orderingång från utlandet, men istället hade orderingången fördubblats från inhemska marknaden. Hans förklaring till detta var att folk fortsätter att undvika kollektivtrafiken på grund av smittorisken, varför man förutspår en ökad bilförsäljning. Ett annat företag som tillverkar specialknivar hade problem med att hinna leverera till sina kunder, hela deras kapacitet gick åt att leverera knivar till tillverkning av skyddsmasker.

Nu uppmanas partimedlemmar och ledare att vara en förebild genom att konsumera mer lokalt, minst 200 kinesiska Yuan motsvarar drygt 280 kr per gång, för att stödja hårt drabbade företag. Det handlar om att rädda jobb, social stabilitet (och skatteintäkter).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...