Vovve, villa och volvo

Krönika i Nya Wermlands Tidningen 28 okt 2020

I Kina har den ekonomiska utvecklingen skapat en välbärgad medelklass på ungefär 400 miljoner individer. Dessa börjar nu eftersträva en livsstil liknande den vi har här i Sverige.
Jag minns att när jag kom till Sverige för drygt 30 år sedan så träffade jag på uttrycket ” vovve, villa och Volvo”, som skulle beteckna en svensk. En typisk svensk bodde alltså i villa, hade hund och körde Volvo (dessutom hade han alltid en plastpåse i fickan för att kunna plocka upp bajset när han rastade hunden). Under årens lopp har jag fått ett intryck att det stämmer ganska bra, även om alla inte har hund och andra bilmärken än Volvo blivit vanligare. Numera kan man se liknande tendenser också i Kina.

Tidigare har ju exporten varit motor i den kinesiska ekonomin och man brukade ha stora internationella mässor dit massor av utländska företag kom för att hitta leverantörer. Men nu gör den rådande situationen att exporten minskat kraftigt. Nyligen hade man exempelvis en stor mässa om LED-belysning som brukar vara mycket välbesökt, men både inhemska och utländska besökare lyste med sin frånvaro denna gång. En annan effekt av pandemin är att man nu strävar efter mer automation med robotar inom servicesektorn och sjukvården för att minska risken för smittspridning.

En kinesisk ekonomiexpert rekommenderade i en artikel att Kina skulle bygga infrastruktur så att motorvägar är framdragna ända fram till småbyarna. Den välbärgade medelklassen kunde då bo i villa utanför städerna. Familjerna skulle till och med kunna få ha två bilar (efterfrågan på elbilar är mycket stor i Kina) och det skulle finnas lika bra utbildningsresurser på landsbygden som i städerna. Man skulle på så sätt skapa en bra uppväxtmiljö för barnen, samtidigt som man satte fart på ekonomin. Skillnaden på hur vi människor tänker, önskar och prioriterar i Kina och Sverige är alltså inte så stor.

Eftersom Kina snabbt fick stopp på smittspridningen så har man lättat på reserestriktionerna, men man kan ju inte enkelt resa utomlands längre. Därför är det nu under ”Golden Week” i oktober månad många kineser som reser runt inom landet för att uppleva vacker natur där det inte är så mycket folk, de tar alltså ”kinester” i stället för som vi ”svemester”.

Vi är alltså ganska lika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...