Gott Nytt Guldoxens År!

11 februari 2021

Nu är dags att säga adjö till det gamla året och välkomna ankomsten av det nya året!

Det blir nu Oxens år och Oxens år symboliserar ett bra skördeår.

Nyåret firas med ”Spring festival”, vilket är den kinesiska nationens mest högtidliga traditionella festival med en historia på fyra tusen år.

Detta innebär att efter ett års jordbruk, för att återbetala gudarnas gåvor, hålls aktiviteter för att fira skörden.

Under ”Spring festival” hålls olika aktiviteter för att fira det nya året över hela landet med starka regionala egenskaper. Det är en stor folkfestival som integrerar dyrkan av gudar och förfäder, bön om välsignelser, att skrämma bort onda andar, återförening med släktingar och vänner och firande med underhållning och olika matkultur.

Det finns en gammal legend bland Han-folket: För länge sedan fanns det ett ondskefullt monster som hette ”Nian”. I slutet av året kom den till byn för att äta människor och boskap. Människorna var livrädda för honom. När ”Nian” en gång gick till en by blev den rädd när den hörde ljudet från herdepojken Pi-lis piska. Den sprang till en annan by, såg ett barn ha på sig röda kläder och blev bortskrämd. Den rusade till den tredje byn och såg de ljusa lamporna i byn, vilket gjorde den yr och skrämdes bort igen. ”Nian” vågade inte komma in i byn under tre dagar i följd och svalt slutligen ihjäl i vildmarken.

Människor säger att det finns tre saker som skrämmer ”Nian”, nämligen oljud, rött och ljus. Därför skriver folket lyckönskningar på rött papper och sätter upp dem på sina dörrar, slår gongar och trummor och tänder smällare. Lamporna lyser dessutom starkt hela natten.

Gott Nytt Guldoxens År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...