Kineserna är ”app to date”

Publicerad i Nya Wermands-Tidningen
27 mars 2019

Smarta städer och digitalisering är något som det numera pratas mycket om. Tanken är ju att man genom att samla in massor av data och använda artificiell intelligens för analys ska kunna effektivisera resursanvändning och förbättra servicen till invånarna. På samma sätt talas det om ”Smart Grid”, där man exempelvis strävar efter att ladda el-bilar och köra tvättmaskiner på natten när elpriserna är låga, samtidigt som man använder parkerade elbilar som energireserv när elbehovet är stort under dagen.

I Kina satsas det hårt på användning av artificiell intelligens för ”Smart City”-applikationer.  Man har försöksprojekt på gång i väldigt många städer. I staden Hangzhou har man startat ett projekt som kallas ”City Brain”. Det är till att börja med inriktat på att genom ”Big Data” förutse och styra trafikflödet för att undvika trafikstockningar som annars är så vanliga att det betraktas som normala. Genom att ha total kontroll över trafiken, kan man ju också underlätta för utryckningsfordonen att ta sig fram när det behövs. Efter 1 års test har man halverat tiden för utryckning i testområdena. Dessutom ingår i systemet en funktion (app) som hjälper bilister att hitta och boka parkeringsplats nära destinationen. På så sätt slipper man ifrån livsfarliga, frustrerade och stressade bilister som kryper fram på gatorna i jakt på parkering och stoppar upp trafiken.

Den yngre generationen i Kina verkar mycket öppen för nymodigheter. De accepterar snabbt nya sätt att kommunicera, shoppa och betala. Numera kan man beställa och betala taxi via en app på mobilen. Det ställde till med en del problem senast jag var där. Taxichauffören var mycket irriterad på mig för att han inte kunde ta emot kontanter eller betalning med kort. Man klara sig i stor sett i hela Kina med bara mobil betalning numera, så se till att vara ”app to date” om ni åker till Kina.  Tekniken rusar, inom en snar framtid behövs inte ens mobilen. Nu provas det med affärer utan personal, man plockar själv sina (RFID-taggade) varor och sedan används ansiktsidentifieringsprogram vid utgången för att dra betalning från ens konto.

Tekniken verkar inte ha några gränser, frågan är hur mycket av vår personliga integritet är vi beredda att offra på bekvämlighetens altare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...